Testprotocol 2022

Dit testprotocol is bedoeld voor het bepalen van de groeifactor van de mijtpopulatie in het voorjaar en ten behoeve van de selectie van koninginnen die een geringe groei in de mijtval laten zien.

Voorbereiden van de onderlegger / varroalade

  1. Zorg dat de varroabodem schoon is en er dus geen resten wasmul, dode bijen, stuifmeelklompjes, enz. meer aanwezig zijn.
  2. Leg een wit papier op de onderlegger en zorg ervoor dat 90-95% van de bodem bedekt is. Een dubbel A4 (=A3) volstaat. Het papier moet onbereikbaar zijn voor de bijen. Ideaal zijn schuiflades met geplastificeerde onderleggers.
  3. Strijk eventueel de randen van het papier in met vaseline. Zo wordt voorkomen dat mieren en oorwurmen het registreren van mijten verstoren.

Tellen

De mijtval wordt bepaald door in de maanden februari, maart, april, mei en juni gedurende een aaneengesloten periode van minimaal 90 dagen alle gevallen (bruine) volwassen dode en nog levende mijten te tellen. Wij raden aan om om om de paar dagen (maximaal een week) de mijten te tellen, de aantallen te noteren en de onderlegger weer schoon te maken.

Klik hier om naar het online formulier te gaan of download het Excelbestand.

Stuur de gegevens door aan de DDB via info@duurzamebij.nl.

Voor de achtergronden bij de berekening klink hier.