Geschiedenis

De Duurzame Bij houdt zich bezig met de selectie van bijenvolken die een natuurlijke tolerantie hebben voor de varroamijt. Varroatolerante bijenvolken zijn zeker niet varroavrij, maar de mijten belemmeren het bijenvolk niet in haar groei en honingproductie.

Stichting De Duurzame Bij (DDB) is op 2 februari 2001 per notariële acte opgericht door Ed Pieterse. In het zelfde jaar zijn 12 Primorsky koninginnen met varroatolerante eigenschappen uit de VS ingevoerd. Deze koninginnen zijn in Carnicavolken ingevoerd.

In 2002 zijn we begonnen met de koninginnenteelt en verspreiding van nakomelingen van deze Primorsky koninginnen. De bevruchting van de jonge koninginnen vond plaats op Neeltje Jans, waar tijdens voorjaarsmaanden darrenvolken met een Primorsky achtergrond werden geplaatst. Tussen 2013 en 2015 zijn er vele pogingen gedaan om legaal nieuwe Primorsky koninginnen, eitjes en/of sperma te importeren. De officiële papieren voor import waren er uiteindelijk wel, maar de import van eitjes is niet gelukt.

Sinds 2016 werkt De Duurzame Bij met ‘zwarte’ Apis mellifera mellifera bijen. We werken samen met de internationale SICAMM organisatie, Belgisch-Limburgse imkers en Jacco van de Ree als vertegenwoordiger van de Texelse imkers.

Bevruchtingskastjes op Neeltje Jans.