Categorieën
Koninginnenteelt Neeltje Jans

Teeltperiodes Neeltje Jans 2022

De DDB organiseert in 2022 drie teeltperiodes op bevruchtingsstation Neeltje Jans. De bevruchtingskastjes staan 3 weken op Neeltje Jans waarbij de volgende perioden worden aangehouden:

Periode 1 (weken 19, 20 en 21):

Overlarven Woensdag 20 april
Aanleveren bevruchtingskastjesZaterdag 7 mei 10:00 u.
OphalenVrijdag 27 mei 20:00 u.

Periode 2 (weken 22, 23 en 24):

OverlarvenWoensdag 11 mei
Aanleveren bevruchtingskastjesVrijdag 27 mei 20:00 u.
Ophalen bevruchtingskastjesVrijdag 17 juni 20:00 u.

Periode 3 (weken 25, 26 en 27):

OverlarvenWoensdag 1 juni
Aanleveren bevruchtingskastjesZaterdag 18 juni 10:00 u.
Ophalen bevruchtingskastjesVrijdag 8 juli 20:00 u.

Overlarflocatie: bijenstal Veenendaalse Bijenvereniging, Grebbeweg 3a, Veenendaal.

Parkeren Neeltje Jans: Parkeerplaats voor het Topshuis, Dijkgraaf A.M. Gelukweg 1, 4354 RA Vrouwenpolder.

Zie ook de voorwaarden voor plaatsing op Neeltje Jans in 2022.

10 reacties op “Teeltperiodes Neeltje Jans 2022”

Vorig jaar hadden jullie bevruchte koninginnen in de aanbieding.
Ik zou als dat mogelijk is, in aanmerking willen komen voor drie bevruchte koninginnen. Indien nodig heb ik ook drie drieraamskastjes klaarstaan die ik kan brengen. Ik ben al bij vergaderingen geweest in Austerlitz en wil graag met zwarte bijen beginnen.

Morgen Gerrit,
Je weet waarschijnlijk dat De Duurzame Bij normaliter geen koninginnen verhandelt, maar probeert een groep imkers te verbinden die zelf koninginnenteelt bedrijven met als uitgangsmateriaal de zwarte bij, en die afzien van bestrijding van Varroa.
Wellicht zijn er aan het einde van het seizoen extra moertjes beschikbaar, maar dat weten we pas als het bevruchtingsresultaat van de 3 periodes op Neeltje Jans bekend zijn. Die moertjes zouden dan 50 Euro per stuk gaan kosten, als ik me goed herinner.
Groetend, Wietse Bruinsma / DDB

Mocht dat dit jaar weer het geval zijn dan ben ik ook geïnteresseerd in een raszuivere zwarte koningin. Zelf heb ik dit jaar voor het eerst overgelarfd met de zwarte bij via de vereniging zwartebij.org en daar heb ik nu naar alle tevredenheid twee f1 koninginnen aan over gehouden.

Morgen Julius,

Je weet waarschijnlijk dat De Duurzame Bij normaliter geen koninginnen verhandelt, maar probeert een groep imkers te verbinden die zelf koninginnenteelt bedrijven met als uitgangsmateriaal de zwarte bij, en die afzien van bestrijding van Varroa. We organiseren 1 à 2 keer per jaar een bijeenkomst, waarbij geïnteresseerden van harte welkom zijn. Ook publiceren wij af en toe een nieuwsbrief. Mocht je geïnteresseerd zijn, laat me dat dan even weten. Dan voeg ik je naam toe aan de verzendlijst. Alle verslagen van bijeenkomsten zijn overigens op de site van DDB te vinden.

Groetend, Wietse Bruinsma / DDB

Gegroet Wietse,

Helaas zie ik dit bericht nu pas, mijn hoop is nu gevestigd op volgend jaar. Inmiddels heb ik nu twee F1 koninginnen.
Een bevriende imker heeft een volk van Texel waarvan ik twee koninginnen heb gekocht, de ene is op stand bevrucht, de andere heb ik bevrucht en wel van hem overgenomen en volgens zeggen bevrucht door carnica darren, maar dat is niet op een bevruchtings station gebeurt dus daar zet ik vraagtekens bij.
Bestrijding van de varroa mijt doe ik allang niet meer en dat bevalt goed.

Morgen Gerrit,
Wij van DDB zijn bezig met vleugelmetingen van Texelse bijen om hybriden en (redelijk) zuivere volken van elkaar te kunnen onderscheiden. Van de beste Texelse volken hopen we in 2020 te kunnen overlarven. Op deze manier verbreden we de genetische basis van onze populatie.
Ook ik behandel mijn Texelse, standbevruchte F1’s niet. De tolerantie voor Varroa verschilt sterk van volk tot volk.

hoe lang bestrijd je de varoa mijt niet meer en hoe
bevalt dat, want ik ben erg geintresseerd in deze bijen!
gaarne antwoord, mijn e-mailadres is,
groetjes , Gerard.

Morgen Gerard,

Sorry voor de late reactie – ik was druk met de migratie van de website.
Sommige van de bij DDB aangesloten mensen behandelen al langer dan 10 jaar niet meer.
Oorspronkelijk imkerde DDB met de Primorski-bij, maar die weg hebben we inmiddels verlaten, daar het te moeilijk bleek om aan vers bloed te komen.
Nu werken we dus met de inheemse bij die Texels bloed heeft.
Mocht je mee willen doen zie dan voor overlarfdata de informatie op de website.

Groetend,
Wietse Bruinsma / DDB

Ik heb de FARO nooit bestreden ik haal de zwerms op voor de gemeente van DRACHTEN Smallingerland zo kom ik aan de kleine zwarte Bij verleden Jaar 6 volken in gewintert en 3 hebben het over leeft 1 zwerm in de kast gevlogen en 1 in de tuin gevangen in dit voor Jaar mijn kasten staan op Internet en wel TROPISCHE KAS IN BEESTERZWAAG wel de Hooft straat in tikken wan ik gebruik ook geen vlieg plank meer er staan meerdere foto op

Beste Jochum c zwerver,
Dank voor uw bericht. 3 van de uitgewinterd is nog niet zo heel veel, maar als je niet meer bestrijdt tegen Varroa moet je verliezen soms accepteren. Hopelijk zijn de volken zuiver zwart. Dit is te onderzoeken door vleugelindexen te meten.
Veel succes!
Wietse Bruinsma / DDB

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.