Categorieën
Koninginnenteelt Neeltje Jans

Bevruchtingsresultaat Neeltje Jans 2019

In 2019 hebben gedurende 3 periodes bevruchtingskastjes gestaan op Neeltje Jans. De derde periode is toegevoegd in reactie op de groeiende vraag naar zwarte, varroatolerante koninginnen. In totaal hebben 13 inzenders hun kastjes op Neeltje Jans geplaatst.

Gedurende de hele periode van 9 weken stonden voortdurend 8 darrenvolken opgesteld op Neeltje Jans met koninginnen die geen zusters van elkaar zijn. Dit wijkt af van wat op andere bevruchtingsstations gebruikelijk is. Daar zijn de darren afkomstig van koninginnen die zusters van elkaar zijn. Doel van DDB is om zoveel mogelijk inteelt te voorkomen.

Het bevruchtingsresultaat stemt overeen met het langjarige gemiddelde, zoals wij dat kennen van de bevruchting op Neeltje Jans.

Resultaat

Periode:# kastjes# bevruchtBevruchtings-
percentage
1 (weken 22, 23 en 24)653554%
2 (weken 25, 26 en 27)613456%
3 (weken 28, 29 en 30)472757%
Totaal1739655%
Categorieën
Projecten

Tweede fase ‘Samen Imkeren’

De tweede fase van dit samenwerkingsproject van diverse imkerorganisaties is nu goedgekeurd. Het project wordt financieel ondersteund door het Ministerie van LNV. De coördinatie ligt bij Bijen@wur. DDB maakte deel uit van de eerste fase en heeft het voornemen om ook bij de tweede fase betrokken te zijn.

Er zullen bij dit project andere zaken onderzocht worden aan bijenvolken waarin Varroa niet bestreden wordt. De volken worden geleverd door verschillende imkergroepen die reeds enige jaren bijen houden zonder bestrijding van Varroa: BD-imkers, Vitale Bij, Bijen@wur en DDB.

Doel is het streven naar meer robuuste, weerbare honingbijen, met de nadruk op varroaresistente bijenvolken. Daarbij staan niet alleen de bijen(volken) zelf centraal, maar ook de mogelijkheden van toepassing in de praktijk.

Zie ook https://www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Onderzoeksinstituten/plant-research/Biointeracties-Plantgezondheid/Bijen/Show-Bijen/EU-Honingprogramma-1.htm.