Categorieën
Koninginnenteelt Neeltje Jans

Bevruchtingsresultaat Neeltje Jans en Texel 2021

In 2021 hebben gedurende 3 periodes bevruchtingskastjes gestaan op Neeltje Jans. Er stonden voortdurend 5 darrenvolken opgesteld. De eerste bevruchtingsperiode is vanwege het slechte voorjaar niet doorgegaan, maar de omstandigheden tijdens de tweede en derde periode waren gunstig voor de bevruchting van de jonge koninginnen. De volken waarvan is overgelarfd zijn van Texelse oorsprong. Het doel is om de populatie donkere bijenvolken met Texelse oorsprong op het vasteland te vergroten.

Dertien imkers hebben in totaal 117 bevruchtingskastjes ingezonden, waarvan er 80 bevrucht zijn teruggekomen, een bevruchtingspercentage van ongeveer 68%.

Daarnaast is dit jaar ook rechtstreeks overgelarfd op Texel van twee volken, enerzijds ten behoeve van Texelse imkers en daarnaast ook om de biologische basis van de DDB volken te verbreden.

Dertig larfjes zijn meegenomen naar Veenendaal, waarvan 20 onbevruchte koninginnen zijn aangepaard op Neeltje Jans. Uiteindelijk zijn hiervan 8 ingewinterd.

Tijdens het overlarven op Texel zijn er door 2 imkers op Texel moerloos gemaakte volken van larfjes voorzien. Tijdens een tweede bezoek van DDB zijn bevruchtingskastjes bij deze imkers aangemaakt en voor bevruchting op Texel weggezet. Henk Kok heeft 8 kastjes met op Texel uitgelopen koninginnen aangemaakt. Bij een derde bezoek aan Texel konden 6 bevruchte volledig Texelse koninginnen worden opgehaald. Bij het invoeren zijn veel van deze koninginnen gesneuveld door roverij. Uiteindelijk is slechts één koningin overgebleven en ingewinterd.

In het voorjaar van 2022 zullen van alle jonge volken vleugels worden gemeten om te bepalen of er vooruitgang is geboekt in de mate van raszuiverheid.

Categorieën
Koninginnenteelt Neeltje Jans

Bevruchtingsresultaat Neeltje Jans 2020

In 2020 hebben gedurende 4 periodes bevruchtingskastjes gestaan op Neeltje Jans. De vierde periode is toegevoegd in reactie op de groeiende vraag naar zwarte, varroaresistente koninginnen. Daarnaast was nog een periode ingelast voor de deelnemers aan de koninginnenteeltcursus, georganiseerd door Henk Kok. In totaal hebben 17 inzenders hun kastjes op Neeltje Jans geplaatst, inclusief de deelnemers aan de cursus.

Gedurende alle periodes stonden voortdurend 8 darrenvolken opgesteld op Neeltje Jans met koninginnen die geen zusters van elkaar zijn. Dit wijkt af van wat op andere bevruchtingsstations gebruikelijk is. Daar zijn de darren afkomstig van koninginnen die zusters van elkaar zijn. Doel van DDB is om zoveel mogelijk inteelt te voorkomen.

Door het zonnige weer tijdens het bevruchtingsseizoen lag het gemiddelde bevruchtingspercentage aanmerkelijk hoger dan het langjarige gemiddelde op Neeltje Jans.

Resultaat

Periode# kastjes# bevruchtBevruchtings-
percentage
1886675%
2 (incl. cursus)523771%
3312477%
47457%
Totaal23016873%
Categorieën
Koninginnenteelt Neeltje Jans

Bevruchtingsresultaat Neeltje Jans 2019

In 2019 hebben gedurende 3 periodes bevruchtingskastjes gestaan op Neeltje Jans. De derde periode is toegevoegd in reactie op de groeiende vraag naar zwarte, varroatolerante koninginnen. In totaal hebben 13 inzenders hun kastjes op Neeltje Jans geplaatst.

Gedurende de hele periode van 9 weken stonden voortdurend 8 darrenvolken opgesteld op Neeltje Jans met koninginnen die geen zusters van elkaar zijn. Dit wijkt af van wat op andere bevruchtingsstations gebruikelijk is. Daar zijn de darren afkomstig van koninginnen die zusters van elkaar zijn. Doel van DDB is om zoveel mogelijk inteelt te voorkomen.

Het bevruchtingsresultaat stemt overeen met het langjarige gemiddelde, zoals wij dat kennen van de bevruchting op Neeltje Jans.

Resultaat

Periode:# kastjes# bevruchtBevruchtings-
percentage
1 (weken 22, 23 en 24)653554%
2 (weken 25, 26 en 27)613456%
3 (weken 28, 29 en 30)472757%
Totaal1739655%
Categorieën
Koninginnenteelt Neeltje Jans

Teeltperiodes Neeltje Jans 2022

De DDB organiseert in 2022 drie teeltperiodes op bevruchtingsstation Neeltje Jans. De bevruchtingskastjes staan 3 weken op Neeltje Jans waarbij de volgende perioden worden aangehouden:

Periode 1 (weken 19, 20 en 21):

Overlarven Woensdag 20 april
Aanleveren bevruchtingskastjesZaterdag 7 mei 10:00 u.
OphalenVrijdag 27 mei 20:00 u.

Periode 2 (weken 22, 23 en 24):

OverlarvenWoensdag 11 mei
Aanleveren bevruchtingskastjesVrijdag 27 mei 20:00 u.
Ophalen bevruchtingskastjesVrijdag 17 juni 20:00 u.

Periode 3 (weken 25, 26 en 27):

OverlarvenWoensdag 1 juni
Aanleveren bevruchtingskastjesZaterdag 18 juni 10:00 u.
Ophalen bevruchtingskastjesVrijdag 8 juli 20:00 u.

Overlarflocatie: bijenstal Veenendaalse Bijenvereniging, Grebbeweg 3a, Veenendaal.

Parkeren Neeltje Jans: Parkeerplaats voor het Topshuis, Dijkgraaf A.M. Gelukweg 1, 4354 RA Vrouwenpolder.

Zie ook de voorwaarden voor plaatsing op Neeltje Jans in 2022.

Categorieën
Koninginnenteelt Neeltje Jans

Bevruchtingsresultaat Neeltje Jans 2018

Een goed bevruchtingsresultaat voor de eerste periode op Neeltje Jans, ongetwijfeld als gevolg van het -voor de bevruchting- gunstige weer: 85%!

De tweede bevruchtingsperiode op Neeltje Jans heeft een bevruchtingspercentage van 57% opgeleverd, lager dan de 85% van de eerste periode, maar in lijn met het langjarige gemiddelde. In totaal werden 28 koninginnen aangeleverd, waarvan 16 bevrucht zijn.

Voor details zie het teeltverslag 20018.

Categorieën
Koninginnenteelt Neeltje Jans

Teeltverslag 2018

Neeltje Jans

Dit jaar zijn naast Neeltje Jans voor het eerst het Leuvenumse Bos (eigendom van Natuurmonumenten) en een particulier terrein in Tersoal ten zuiden van Leeuwarden gebruikt om zwarte koninginnen aan te paren.

Dit station is volgens planning 2 keer 3 weken bezocht.
Bevruchtingsresultaat sessie 1: 17 van de 20 koninginnen bevrucht: 85%. Een prima resultaat, ongetwijfeld toe te schrijven aan de gunstige weersomstandigheden tijdens de eerste periode.
Bevruchtingsresultaat sessie 2: 16 van de 28 koninginnen bevrucht: 57%. Dit resultaat ligt in lijn met het langjarige gemiddelde voor Neeltje Jans.
Er was dit jaar veel dracht van liguster, distel en heggerank. Tijdens de tweede periode bloeide ook veel Sedum.

Leuvenumse Bos

Het bevruchtingsresultaat van de eerste (en enige) periode voor dit experimentele bevruchtingsstation is nog niet bekend, maar bij enkele nakomelingen zijn gele bandjes gesignaleerd, wat geen goed voorteken is.

Verrassend was dat de volken in dit heide-/bosgebied in deze periode toch met stuifmeel binnenkwamen. De darrenvolken zijn in ieder geval niet slechter thuisgekomen dan ze erheen gegaan zijn.

Tersoal (Terzool), Friesland

Dit experimentele bevruchtingsstation is bezocht met 15 jonge moeren, alle van Henk Kok. Het bevruchtingsresultaat is nog niet bekend.

Het volledige verslag is hier na te lezen.