De Duurzame Bij

Wat doen wij? 

“De Duurzame Bij” houdt zich bezig met de selectie van bijenvolken die een natuurlijke tolerantie hebben voor de varroamijt. Varroa-tolerante bijenvolken zijn zeker niet varroamijt-vrij maar de mijten belemmeren het bijenvolk niet in haar groei en honingproductie.

 

Stichting “De Duurzame Bij” (DDB) is op 2 februari 2001 per notariële acte opgericht door dhr Ed Pieterse. In het zelfde jaar zijn 12 Primorsky-koninginnen met varroa-tolerante eigenschappen uit de VS ingevoerd. Deze koninginnen zijn in Carnica volken ingevoerd.

In 2002 is begonnen met de koninginnenteelt en verspreiding van nakomelingen van deze Primorsky-koninginnen. De bevruchting van de jonge koninginnen vindt plaats op Neeltje Jans waar tijdens voorjaarsmaanden darrenvolken met een Primorsky achtergrond zijn geplaatst. In 2013 tot 2015 zijn er vele pogingen gedaan om legaal nieuwe Primorsky koninginnen, eitjes en of sperma te importeren. De officiele papieren voor import waren er uiteindelijk wel maar de import van eitjes is niet gelukt.

 

Sinds 2016 werkt de duurzame bij met 'zwarte' Apis mellifera mellifera bijen. We werken samen met de internationale SICAMM organisatie, de Belgisch limburgse imkers en Jacco van de Ree als vertegenwoordiger van de Texelse imkers.