De Duurzame Bij

Protocol 2018 

Testprotocol 2018


Dit testprotocol is vooral bedoeld voor het bepalen van de groeifactor van de mijtpopulatie in het voorjaar en ten behoeve van de selectie van koninginnen die een geringe groei in de mijtval laten zien. Ga voor de berekening naar www.rfibee.nl.

Op deze website kunt u uw telgegevens invullen en wordt de groeifactor berekend.

Voorwaarde: de varroamijt in de bijenvolken wordt niet bestreden.

 

Voorbereiden van de onderlegger / varroalade

  1. Zorg dat de varroabodem schoon is en er dus geen resten wasmul, dode bijen, stuifmeelklompjes, enz. meer aanwezig zijn.
  2. Leg een wit papier op de onderlegger en zorg ervoor dat 90-95% van de bodem bedekt is. Een dubbel A4 (=A3) volstaat. Het papier moet onbereikbaar zijn voor de bijen. Ideaal zijn schuiflades met geplastificeerde onderleggers.
  3. Strijk eventueel de randen van het papier in met vaseline. Zo wordt voorkomen dat mieren en oorwurmen het registreren van mijten verstoren.

Tellen

 
De mijtval wordt bepaald door in de maanden februari, maart, april, mei en juni gedurende een aaneengesloten periode van minimaal 90 dagen alle gevallen mijten te tellen. Het wordt aangeraden om om de paar dagen (maximaal een week) de mijten te tellen, de aantallen te noteren en de onderlegger weer schoon te maken. 

  1. Tel het aantal volwassen (bruine) dode en nog levende mijten om de paar dagen gedurende een week.
  2. Bereken de mijtval/dag gedurende de testweek: tel het totale aantal mijten van de 3-4 tellingen op en deel door 7. Eventueel kunt u hiervoor het invulformulier vinden op de website (www.rfibee.nl) en dit gebruiken. Op deze website dienen alleen de telgegevens ingevoerd te worden en wordt de mijtval/dag door het spreadsheet uitgerekend.
  3. Stuur de gegevens door aan de DDB via info@deduurzamebij.nl.