De Duurzame Bij

Protocol 2016 

Testprotocol 2016

Dit test protocol is vooral bedoeld voor het bepalen van de groeifactor van de  mijt populatie in het voorjaar en ten behoeve van de selectie van koninginnen die een geringe groei in de mijtval laten zien. Voor de berekening ga naar www.rfibee.nl

Op deze website kunt u uw telgegevens invullen en wordt de groeifactor berekend

Voorwaarde: de varroamijt in de bijenvolken wordt niet bestreden.

 

Voorbereiden van de onderlegger/ varroalade

  1. Zorg dat de varroabodem schoon is en er dus geen resten wasmul, dode bijen, stuifmeelklompjes etc meer aanwezig zijn.
  2. Leg een wit papier , op de onderlegger en zorg ervoor dat 90-95% van de bodem bedekt is. Een dubbel A4(=A3)  volstaat. Het papier moet onbereikbaar zijn voor de bijen. Ideaal zijn natuurlijk schuiflades.
  3. Strijk, eventueel, de randen van het papier in met vaseline. Zo wordt voorkomen dat oorwurmen de mijten op kunnen eten.


Het tellen
De mijtval wordt bepaald door in de maanden februari,  maart, april, mei en juni (bij voorkeur dagelijks) mijten te tellen. Kies bijvoorbeeld steeds de eerste week van de maand.

  1. Tel het aantal volwassen (bruine) dode en nog levende mijten elke dag of om de andere dag gedurende in totaal 7 dagen.
  2. Bereken de mijtval/dag gedurende de testweek: Tel het totaal aantal mijten van de 3-4 tellingen op en deel door 7. Eventueel kunt u hiervoor het invulformulier vinden op de website en dit gebruiken (de website moet nog worden geactualiseerd).
  3. Stuur de gegevens door aan de DDB via info@deduurzaambij.nlof ga naar www.rfibee.nl