De Duurzame Bij

Teeltverslag 2018 

zondag 09 september 2018

Dit jaar zijn naast Neeltje Jans voor het eerst het Leuvenumse Bos (eigendom van Natuurmonumenten) en een particulier terrein in Tersoal ten zuiden van Leeuwarden gebruikt om zwarte koninginnen aan te paren.

 1. Neeltje Jans.
  Dit station is volgens planning 2 keer 3 weken bezocht.
  Bevruchtingsresultaat sessie 1: 17 van de 20 koninginnen bevrucht: 85%. Een prima resultaat, ongetwijfeld toe te schrijven aan de gunstige weersomstandigheden tijdens de eerste periode.
  Bevruchtingsresultaat sessie 2: 16 van de 28 koninginnen bevrucht: 57%. Dit resultaat ligt in lijn met het langjarige gemiddelde voor Neeltje Jans.
  Er was dit jaar veel dracht van liguster, distel en heggerank. Tijdens de tweede periode bloeide ook veel Sedum.
 2. Leuvenumse Bos.
  Het bevruchtingsresultaat van de eerste (en enige) periode voor dit experimentele bevruchtingsstation is nog niet bekend, maar bij enkele nakomelingen zijn gele bandjes gesignaleerd, wat geen goed voorteken is.
  Verrassend was dat de volken in dit heide-/bosgebied in deze periode toch met stuifmeel binnenkwamen. De darrenvolken zijn in ieder geval niet slechter thuisgekomen dan ze erheen gegaan zijn.
 3. Tersoal (Terzool), Friesland.
  Dit experimentele bevruchtingsstation is bezocht met 15 jonge moeren, alle van Henk Kok. Het bevruchtingsresultaat is nog niet bekend.

Het volledige verslag is hier na te lezen.

 

Nog geen reacties Reageer zelf