De Duurzame Bij

literatuur/algemeen 

zondag 04 december 2011

Ik vind de volgende formulering op de pagina “Literatuur Algemeen” wat onhandig: “Primorsky-bij is van oorsprong een bij uit de omgeving van Vladivostok en is in 2001 naar de VS gehaald door de Amerikaanse onderzoeker Rinderer.”

 

De Primorsky-bij, maar ook de commercieel in Amerika in gebruik zijnde honingbijen hebben alle hun oorsprong in Europa. Het zijn allemaal afstammelingen van de Europese Honingbij. In het Primorski-gebied heeft deze honingbij door natuurlijke selectie een varroatolerantie opgebouwd en is vanwege deze eigenschap door Rinderer naar Amerika gehaald voor verder onderzoek. Na een aantal jaren onderzoek zijn deze Primorsky-bijen in Amerika vrijgegeven voor commercieel gebruik, zijn er afstammelingen van deze bijen in Canada terecht gekomen en heeft Ed Pieterse een er een aantal geïmporteerd in Nederland.

 

Afgelopen jaar heb gepoogd om “Russische” bijen te importeren uit Canada (dit mag volgens de huidige Europese regelgeving) omdat importeren uit Amerika verboden is. Behalve dat je hierbij stuit op allerlei onduidelijkheden rondom de regelgeving waardoor instanties niet mee willen/kunnen werken worden ook opmerkingen gemaakt in de zin van dat je met faunavervalsing bezig bent als je bijen importeert uit andere werelddelen en dat deze bijen zich onmogelijk zouden kunnen aanpassen aan het Europese klimaat en dat je hiermee alleen maar meer ellende naar Europa haalt. Beide argumenten hebben geen grond omdat het hier van oorspong Europese bijen betreft die zich al een keer hebben aangepast aan klimaatomstandigheden in Rusland en Amerika.

Het enige argument dat bij de import van honingbijen van belang is, is het voorkomen van de invoer van ziektes en parasieten die een negatief effect kunnen hebben op Europese bijen. Hier dient toezicht op te worden gehouden door zowel de exporterende en importerende autoriteiten.

 

Nog geen reacties Reageer zelf

 

Andere lezersberichten

Zelf een lezersbericht plaatsen