Categorieën
Koninginnenteelt

Cursus koninginnenteelt

Deze lente start Henk Kok van De Duurzame Bij met een cursus koninginnenteelt. De cursus is uitdrukkelijk bedoeld voor het telen van de zwarte bij. Er wordt overgelarfd van zwarte volken en de geteelde koninginnen gaan voor de bevruchting naar bevruchtingsstation Neeltje Jans van De Duurzame Bij. Het doel is dat elke cursist 1 of 2 kastjes met een bevruchte koningin mee naar huis neemt.

De cursist schaft in ieder geval een of twee Apidea’s aan zodat de geteelde koninginnen meegenomen kunnen worden.  Voor het overlarven moet een overlarfnaald worden aangeschaft.

De theorie wordt via PowerPoint presentaties gegeven, die aan de cursisten ter beschikking worden gesteld. De theorieavonden worden gehouden in De Driehoek, Zuiderkruis 742, 3902 XX Veenendaal.

Er zijn 4 theorieavonden die om 20:00 u starten en om 22:00 u eindigen:

  • 2 maart: Ontstaan en ontwikkeling van de honingbij, in het bijzonder van de zwarte bij.
  • 9 maart: Biologie en anatomie van koningin en dar. Paringsbiologie van de honingbij.
  • 16 maart: Biologische basis voor het telen van koninginnen.
  • 23 maart: Techniek van de teelt van koninginnen en darren.

De techniek bestaat uit 7 stappen. Bij elke stap zijn verschillende mogelijk toepasbare technieken, die elk  voor- en nadelen hebben. Het belangrijkste criterium voor de gekozen techniek is het voldoen aan de biologische basis die het best aansluit bij de natuurlijke teelt van koninginnen en darren.

De praktijksessies worden gehouden in de bijenstal van Veenendaal. Grebbeweg 3a.

Er zijn twee series met dezelfde handelingen, zodat de belangrijkste handelingen op zaterdagen kunnen worden uitgevoerd.  

Het wegbrengen naar Neeltje Jans gebeurt ’s avonds omdat het open zetten van de bevruchtingskastjes ’s avonds het leegvliegen voorkomt, na een rit in de auto.

Het ophalen van de kastjes gebeurt eveneens ’s avonds zodat niet te veel vliegbijen achterblijven.

De  eerste teeltserie start op maandag 18 mei. Hier hoeven de deelnemers niet bij aanwezig te zijn,ook al kan dat wel. De tweede serie start op 23 mei. De praktijksessies starten om 10:00 u en duren zo lang als nodig is.

Kosten: € 150,00 inclusief koffie/thee. U kunt het bedrag overmaken op NL58INGB0002595860 t.n.v. H.S. Kok onder vermelding van Koninginnenteeltcursus 2020.

Informatie bij Henk Kok, Sprenkelaar 4, 3905 WR Veenendaal, telefoon: 0318-526868 / 06-10939458, e-mail: h.kok@hccnet.nl. Opgeven voor de cursus kan via de website https://www.bijenhouders.nl/cursussen/koninginnenteeltcursus

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *